Jestliže volíte na nábytek lamino nebo laminát, musíte jej ohranit. To se nejčastěji dělá pomocí ABS hrany, jejíž dekor přesně ladí s deskou (tedy s laminem nebo laminátem). Tento soulad zabezpečují již výrobci hran a deskového materiálu pomocí svého značení.

Detailní zpracování

Takto se řeší hrany nejčastěji, resp. někteří se nad tímto detailem ani nepozastavují. Jenže hranu můžete zvolit i v jiné barvě - v jiném dekoru, a vytvořit zajímavý kontrastní prvek. Nejvíce tento efekt vynikne u bílé desky, ke které můžete kombinovat v podstatě cokoli.

V našem případě jsme k bílé knihovně přidali zlatou metalickou hranu na prosvícené niky, které tím maximálně vynikly. U jiné realizace jsme sáhli po měděné metalické hraně, která dodala na zajímavosti bílým dvířkům. Měděná hrana pak skvěle ladí s měděným dřezem a obkladem stěny.

Detailní zpracování

Kontrastní hranou můžete změnit celkový vzhled nábytku. K dekoru dřeva se hodí světlé, tmavé i metalické hrany. K neutrálním deskám lze dát vysoce kontrastní hranu, jejíž barva se objeví na dalších doplňcích v prostoru. Lze kombinovat i metalická dvířka z kovolaminátu a k nim dát hranu s dřevodekorem – vše podle vaší fantazie.

Výhodou tohoto detailu je, že neovlivňuje cenu nábytku. Jedná se stále stejný materiál – jen v jiné barevnosti. A výsledek? Originální nábytek za přívětivou cenu, který jen tak někdo nemá!

Foto: Michal Protivanská
Design interiéru: Iva Bastlová
Výroba: LINEA spol. s r. o.