Truhlářství a stolařství je v České republice mnoho, málokterá však disponují komplexním zpracováním dřeva, jako firma LINEA spol. s r. o. V této společnosti prochází dřevo mnoha fázemi, přesně jak ze školních osnov. Zde se zpracovává již kulatina a to na kmenové pásové pile.

Zpracování dřeva

Přířezy a řezivo se zde také skladují a samozřejmě pečlivě třídí.

Zpracování dřeva

V areálu společnosti se nachází také prostory, které slouží pro hráně. Zde se suší řezivo nejdříve přirozeným způsobem cca půl roku na cca 15-16 % vlhkosti vody ve dřevě. Následně putuje materiál do sušárny, kde se dřevo uměle dosuší na potřebnou vlhkost kolem 8%.

Zpracování dřeva

Zpracování dřeva

Firma disponuje také dýhárnou. Zde se dýhy skladují, sestavují, sešívají na speciálním stole lepidlem a následně lisují na nosný podklad.

Zpracování dřeva

Lis je tedy také významná součást výroby. Lisují se zde nejen dýhy, ale také lamináty.

Zpracování dřeva

Mezi významná strojní zařízení, kromě klasických formátovacích pil, olepovačky nebo frézy patří dva CNC stroje, kterými výrobce disponuje. Výroba díky nim zvládne jak zakázkovou, tak i sériovou výrobu.

Zpracování dřeva

Zmínit musíme také lakovnu, která se nachází v další části areálu.

Zpracování dřeva

Začali jsme u kulatiny a končíme výrobou pelet, která ve výrobě probíhá také a díky které se zpracovává velká část odpadu. Tím se kruh uzavírá. Výroba je nejen plně samostatná, ale dokonce připravuje subdodávky pro menší výrobce nábytku. 

Zpracování dřeva

Už víte, kdo vyrobí váš budoucí nábytek? A odkud pochází materiál? V této firmě je to zcela jasné!

Foto: Michal Protivanský