Jednou z nejčastějších otázek všech zákazníků, kteří si plánují vybavit svůj interiér je: „Koupit hotový nábytek nebo si jej nechat vyrobit na zakázku?“.

Kuchyně na zakázku

Pojďme si to projít postupně.

Hotový nebo typizovaný nábytek má přesně dané rozměry a materiály a nemůžete je měnit, nebo jen za příplatek, který může být i 50% z ceny. Doba dodání je různá. Někdy si zboží odvezete hned z prodejny, jindy musíte čekat v řádu dnů nebo i týdnů. Cena je od velmi low-costových položek až po vysoká čísla podle typu výrobce – dodavatele, samozřejmě dle kvality i značky. Nevýhodou je již zmíněný omezený výběr, výhodou se často stává hlavně rychlost dodání.

U zakázkové výroby je vše vyrobeno na míru dle přání a potřeb zákazníků. V tomto případě se nemusí dělat téměř žádné kompromisy ohledně rozměrů. Skříně jsou vestavné až do stropu, od stěny ke stěně a nikde není žádná skulina pro pavouky a prach. Kuchyňská linka se vyrobí přesně, jak zákazník potřebuje (tzn. výška pracovní desky na míru, množství horních skříněk, počtu výsuvů a mnoho dalšího vybavení). Takto lze vybavit celý byt od nábytku do koupelny, přes často nevhodně řešené předsíně až po dětské a obývací pokoje a samozřejmě kuchyně. Platí to také u ložnic, kam se musí navrhnout často atypické řešení lůžka a šatních skříní, aby se vše vešlo do konkrétního prostoru.

U zakázkové výroby nejde jen o přesnou definici rozměrů, důležitý je také výběr konkrétních dekorů – jako je například beton, přírodní či bělený dub, ale také o konkrétní výběr materiálů **. Zda se jedná o masivní dřevo, dýhu, laminát či lamino. Kvalita, vlastnosti i ceny jsou mezi nimi totiž významné. Vybírat a kombinovat lze však i řadu dalších materiálů jako je sklo, kovolamináty, speciální fólie, potisky apod., které umožní vytvořit interiér unikátní, originální - prostě takový, jaký jiný nemá, a který je ideální pro budoucího uživatele.

Doba dodání se odvíjí od aktuální vytíženosti výroby, typu materiálu a náročnosti projektu. To může být pro někoho negativum, protože takový nábytek nebude mít hned druhý den. Kdo si ale počká, získá přesně to, co potřebuje. Cena se pak odvíjí od použitého kování, materiálu i náročnosti výroby. Nelze tedy říct, zda je levnější či dražší oproti typizovanému kusu.

Je riskantní objednat si nábytek a zaplatit zálohu, když jste ho dopředu neviděli? Jestliže zvolíte osvědčenou českou firmu s tradicí a velkým zázemím, nemáte se čeho obávat.

Rodinná firma LINEA spol. s r. o. je například na trhu od roku 1991 a v současné době disponuje dvěma CNC stroji, lisem, dýhárnou, sušárnou i vlastním pořezem na kmenová pásové pile a navíc i s vlastní projekcí.